Реформите в здравеопазването ще са болезнени, но те ще са в интерес на всички български граждани. Това заяви доц. Атанас Щерев по време на среща-дискусия „Здравноосигурителен модел в България”.
По негови данни у нас частните плащания чрез доброволните здравноосигурителни фондове са само 2%, докато в европейските страни те са 95-98 на сто. Доц. Щерев обобщи, че кешовите плащания в България са около два милиарда лева.
Българска нова демокрация предлага да се въведе пакт здравни услуги, който НЗОК да покрива и да се регламентират доплащанията. Това е наложително, тъй като публичното финансиране на здравеопазването не е достатъчно, а НЗОК не трябва да поддържа преходен остатък под формата на резерв.
Според БНД реформите в здравеопазването зависят от това кои партии ще влязат в следващия парламент, от натиска на гражданското общество и в частност на съсловните организации, както и от това дали законодателни действия ще се предприемат още в първата година от мандата на новото управление.
Д-р Мими Виткова от Асоциацията на лизензираните дружества за доброволно здравно осигуряване коментира, че е против преминаването в здравнозастрахователен модел и допълни, че в европейското законодателство няма императивно условие това да се случи. Според д-р Спас Спасов ниският интерес на гражданите към доброволното осигуряване е обусловен или от липса на информация за него или от мнението за предстоящи реформи в тази област.
Темите, които се обсъдиха по време на дискусията бяха свързани с оптимизиране на здравноосигурителната система в България. Основният въпрос, който участниците коментираха е дали здравноосигурителния модел трябва да премине в здравнозастрахователен и дали доброволните фондове за здравно осигуряване трябва да надграждат Националната здравноосигурителна каса, дали да са нейна алтернатива или и двете заедно. /БЛИЦ