ГЕРБ цели оправдание за евентуален лош резултат на предстоящите избори, който няма да подплати мечтата на Бойко Борисов да управлява страната еднолично. Това е позицията на ДПС, изразена от заместник – председателя на партията Лютви Местан във връзка с изказването на Борисов, че най-големият проблем на България е лошият човешки материал.
"Това е основата на населението в момента - 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ", обясни вчера столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ, който е на посещение в САЩ.
Според Местан изказването на Борисов отвъд океана, в което той определя отделни компоненти на българския народ като лош материал, е проява не само на високомерие, но и на политически цинизъм. Той припомни, че съгласно Конституцията България е еднонационална държава. Ако делението на българския народ от ГЕРБ следва възрастови, етнически и религиозни различия, това за пореден път доказва трайни прояви на етническа и верска нетърпимост, съчетана този път с възрастова ксенофобия, подчерта Местан. Той смята, че такива изказвания звучат още по – зловещо, защото са направени в страна, която наскоро избра своя пръв чернокож президент в лицето на Барак Обама. Камелия Цветанова, БЛИЦ