ДПС инициира анкетна комисия в НС за изясняване на изнесените в наши и чужди медии факти и обстоятелства за корупционна схема при придобиване на българско гражданство от чужденци. Това обяви зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев пред медиите в парламента.

Инициативата на партията е във връзка с публикации в наши и чужди медии, като например френската "Нувел обсерватьор", в която се посочва, че най-малко един министър и вицепремиер от националистите има замесен в корупционната схема. Към това от ДПС добавят и изнесените публично факти, че 114 издирвани от Интерпол лица са получили българско гражданство.

Темата има много важно значение за сигурността. Ето защо ние мислим, че е дълг на българския парламент да проведе такова обследване, коментира Цонев. В подкрепа на искането им от ДПС напомниха: "Вчера вицепрезидентът Йотова каза, че до изясняване на обстоятелствата спира да подписва укази за българско гражданство".

Тъй като не разполагат 48 подписа за внасяне на инициативата, от Движението започват да търсят подкрепа от другите парламентарни групи, като ще започнат от БСП.