Представители на Движението за права и свободи (ДПС), начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ, влязоха в президентството, повикани от Румен Радев за провеждане на консултации. 

"Знаете, че днес вървят консултации с парламентарните групи от новото НС за съставяне на правителство. Пред България има значими предизвикателства както във вътрешен, така и във външен план. Това изисква да се състави оперативно отговорно правителство с необходимата парламентарна подкрепа", поде Радев. 

Той призна, че се радва, че партията е приела призива му за консултации и се надява да помогнат с опита си да се намери верният баланс от нуждата от законодателни промени и съставяне на правителство. 

"Не искам да създавам убеждение като президент, че тикам процеса в определена посока. Не искам да пренебрегвам нито една опция, която ми предлага Конституцията. Пред вас стои също опцията за трети мандат и искам да чуя вашите виждания по създаването на кабинет и приоритеризирането на най-важните закони", добави държавният глава.

По думите на държавния глава предстои ключов период за страната ни. Той се поинтересува и дали ДПС би се координирала и как с останалите парламентарно представени групи. 

"Ние от страна на ДПС имахме възможност още вечерта на изборите и след това да изразим нашата оценка за проведения вот и сега имаме възможност още веднъж да я повторим. Разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна", поде Мустафа Карадайъ. 

Според него тази промяна е за спиране на агресията и противопоставянето в политиката, възстановяване на политическата нормалност, възстановяването на демокрацията в България и да се даде рестарт на държавността. 

"Последните 4 години ние от ДПС не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, между политическите партии, за да има нормалност в политиката", добави той.

"От друга страна предметът на днешните консултации е евентуалното съставяне на бъдещо правителство. Ние от ДПС имахме възможност да кажем нашето мнение, което е и решение на политическия ни орган.

Няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха последните избори. Едната партия загуби 300 000 гласа и 20 мандата, а другата над 450 000 гласа и 27 мандата. Ние имаме скромен ръст на изборните резултати. Имаме с 4 мандата повече и с 20 000 повече гласа", каза той. 

Карадайъ изрази готовност формацията му да подкрепи правителство, предложено от трите нови партии в НС. Според него първи приоритет трябва да бъде борбата с К-19 и социално-икономическите мерки, както и ускорената ваксинация.

"Втори приоритет е Планът за възстановяване и устойчивост", каза той. 

По думите му за ДПС е важен приоритет и достойното членство на България в Европа и атлантическите структури. 

"За нас темповете за развитие на икономиката не са достатъчни. Страната ни има нужда от ускорено икономическо развитие", каза той и добави, че 2% ръст за страната ни според формацията му е малко. 

"Оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за премиер и правителство", завърши той. 



БЛИЦ припомня, че около 11:30 часа тази сутрин формацията на БСП влезе в президентството за консултации с държавния глава.

Пред Румен Радев лидерката на социалистите хвърля светлина при изпълнението на кои три условия партията й би подкрепила евентуално правителство на Слави Трифонов. 

Лидерката на БСП отсече, че ако от ИТН не искат подкрепа от социалистите, то няма да получат такава и призна дали Румен Радев й е обещал третия мандат. 

БЛИЦ припомня, че малко след 10 часа на "Дондуков" 2 пристигнаха депутатите Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева за разговор с държавния глава. 

Въпреки че Радев им зададе конкретни въпроси дали имат намерение да предложат правителство, ако ГЕРБ-СДС не го направят, Йорданов отвърна, че партията ще върви по стъпките в Конституцията, с което не разбули мистерията около намеренията на Слави Трифонов. 

БЛИЦ припомня, че първи в понеделник при президента пристигнаха от партия ГЕРБ. Румен Радев коментира съставянето на ново правителство с Десислава Атанасова, Даниел Митев и Томислав Дочнев. 

След консултациите обаче вицепремиерът в оставка сюрпризира, че има шанс ГЕРБ все пак да не внесат идеята си за правителство за гласуване в парламента

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!