Денят за размисъл фигурира само в българското законодателство и това е мотив към предложението на депутата от ДПС Христо Бисеров, той да отпадне според заместник - председателя на партията Лютви Местан.
Според него е несериозно да се смята, че точно в деня преди изборите гласоподавателите решават за коя партия да пуснат бюлетина в урните.
Идеята на Христо Бисеров предизборната кампания за евроизборите да намалее с една седмица и да отпадне денят за размисъл ще бъде обсъдено от специалната комисия в парламента, която ще решава какви промени да се правят в изборното законодателство.
Местан припомни, че НДСВ и опозицията настояваха изборите за депутати в Народното събрание и в Европейския парламент да се проведат в един ден, за да не се наложи през юли, когато хората са на почивка да трябва да отидат до урните. ДПС проявява разбиране към тези притеснения и определено смятам, че следва да приемем такива изменения в законите, които да поставят при абсолютно равни условия всички участници в изборния процес. Ако съкратим времето за предизборна кампания от 4 на 3 седмици, това улеснява провеждането на избори за национален парламент най-късно през първата седмица на юли, защото печелим общо 14 дни, обясни Местан./БЛИЦ