Повод за много размисли дава днешният 1 февруари, заяви Станислав Анастасов в декларация от името на ПГ на ДПС по повод Деня за признателност и почит на жертвите на комунистическия режим. 

На тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди от т.нар. Народен съд на трима регенти, 67 народни представители, осем царски съветници, 40 генерали и полковници, посочи той и отбеляза, че за целия период на действие на т.нар. Народен съд са издадени 2730 смъртни присъди.

Специално за този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани, коментира Станислав Анастасов. Той посочи, че тогава управляващата върхушка твърди, че изпълнява волята на Съюзниците, които са победители във войната. Смъртните присъди, изпълнени на 1 февруари 1945 г., с много предшестват Парижкия мирен договор, който е подписан чак на 10 февруари 1947 г., отбеляза Анастасов.  По думите му тези присъди са изпълнени по т.нар. Московско примирие от 28 октомври 1944 г. Няма никакво съмнение, че българската върхушка се престарава в това да се отърве от политическите си опоненти, допълни той.

"Много са престъпленията на комунистическия режим, който това Народно събрание е осъдило със закон и го обявява за престъпен, има и решение на Министерския съвет, но по инициатива и на български депутати можем да се гордеем и с резолюция №1481 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от януари 2006 г., с която българският комунистически режим като престъпен си намира мястото сред всички онези други режими, които отнемат правата на собствените си граждани, както прави в края на своя период този комунистически режим", каза депутатът от ДПС. Той отбеляза, че в края на този режим над 300 хиляди български граждани мюсюлмани са изселени принудително, а почти един милион са подложени на безпрецедентна асимилация, което цели да им смени вярата, името и рождените права.

Казвам това не за да обвиняваме някоя партия в тази зала, не това е целта на такива дни, посочи Анастасов. По думите му целта е, независимо под какво име е замаскиран, да разобличат всеки режим, който се опитва в името на саморазправата с политическия опонент, с неудобните, с онези, които защитават човешките и граждански права и демокрация, да търси механизми да ги отстрани.

В никакъв случай няма да позволим нито да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои хора да се опитват да използват същите прийоми в наши дни, за да си налагат собствените идеологии и да въвличат българската нация в престъпления, които не ѝ отиват, заяви депутатът от ДПС.

Станислав Анастасов също призова депутатите да отдадат почит към жертвите на комунистическия режим, както и "към героите от съпротивата тогава, към героите, които са се борели за демокрация чрез нелегални организации, като д-р Ахмед Доган, които в крайна сметка довеждат и до края на комунистическия режим". Каня ви на днешния ден да отдадем почит пред Паметника на жертвите на комунизма при НДК, да си спомним и да не забравяме, за да не повтаряме грешките си, каза още той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук