С нарастваща тревога наблюдаваме все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в най-гледаната национална телевизия bTV.

Това се казва в остра позиция на Движението за права и свободи (ДПС) срещу телевизията bTV.

Ето какво още се казва в нея: 

Смесването на новини с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници, отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор. 

И ако до днес избирахме да изразим с мълчание несъгласието си с този модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно - политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки, то в емисията новини на bTV в 19 часа на 21-ви октомври бе премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация.

Репортерът Канна Рачева, журналист със солиден професионален опит и стаж, изрече в ефир следната недопустима неистина: " ...сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган".

Длъжни сме да подчертаем предварително, че не бихме приели опити за замитане на този скандален акт "под килима", с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък.

И тъй като този акт нито е първият, нито е изолиран случаи, смятаме, че не е нужен подробен програмен скрийнинг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, които, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка.

Настояваме ръководството на bTV да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията.
Настояваме за публично извинение от страна на bTV и Канна Рачева.

Обръщаме се с призив към всички журналисти, редактори, продуценти - честността и доверието в медиите ви превръщат в Четвърта власт. А властта задължително означава отговорност. И тази отговорност е прекалено голяма, за да се допусне да бъде разяждана от червея на съмнението и недоверието.