От ДПС категорично се обявиха против промяната на Конституцията. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи като удар срещу демокрацията и държавността предложения проект на ГЕРБ.

„В началото на тази сесия от ДПС казахме категорично, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция и че няма да гласуваме за ВНС.

Според нас предложеният проект от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант, написан набързо, беше се отказал от общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, хуманизъм и после така набързо намериха някакво място за това в предложения проект“, посочи Карадайъ.

„Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в спокойно, нормално и креативно политическо време. Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, поне трябва да докаже, че спазва настоящата“, настоя лидерът на ДПС.

По думите му оценката на Венецианската комисия е била, че този проект за Конституция не става.

„С това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане. Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете от темата“, заключи Карадайъ.