ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции

ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции в българската икономика.

Със 141 гласа „за”, 38 „против” и 19 „въздържали се” Народното събрание прие на първо четене законопроекта на Движението за защита на българската икономика от корозивни, най-вече руски, инвестиции, които имат цел да навредят на интересите на България.

Проектът е депозиран от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски.

С промени в Закона за насърчаване на инвестициите ДПС предлага специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с националната сигурност.

Законът предвижда създаването на междуведомствен съвет към министъра на иновациите и растежа, който да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. Ако инвестицията предизвиква съмнения, на кандидат-инвеститора могат да бъдат наложени "поведенчески и структурни мерки" за изпълнение.

Поправките в Закона за насърчаване на инвестициите създават механизъм за прилагане на Регламент 2019/452 на Европейския парламент, като трябва да се създаде рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции в съюза, каза по време на дебатите зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, който представи мотивите към закона.

С проекта страната ни хармонизира националното си законодателство с това на Европейския съюз в областта на преките чуждестранни инвестиции.

Няма как да не отбележа, че този законопроект на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и група народни представители от ДПС е продължение на законопроекта на инициативата на ДПС за премахването на т.нар. „златни паспорти“, подчерта Анастасов. По думите му целта е изграждането на здравословна среда за устойчиви и трайни чуждестранни инвестиции, които да създават работни места и да имат принос към националната икономика, а не да бъдат използвани като средство за постигане на други цели.

Целта на закона е българската икономика в частност и тази на Европейския съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с така наречен „корозивен“ капитал, тоест инвестиции и придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред на България, а в по широк смисъл - на сигурността на европейските или атлантическите  ни партньори, обясни Станислав Анастасов.

Обхватът на инвестициите е обект на регулация. В законопроекта са включени инвестициите в критичната инфраструктура, както са отбелязани в Регламента. Той е имплементиран в законодателството на 18 от 27-те страни-членки на ЕС.

Освен критичната инфраструктура регламентът засяга достъпа до чувствителна информация, включително и личните данни, както и способността тя да се контролира, или свободата на плурализма, словото и медиите. Този законопроект ще бъде и много важен инструмент за борбата с дезинформацията в контекста на руската военна агресия срещу Украйна, подчерта Станислав Анастасов.

Проектът е особено важен, тъй като се засилва тенденцията за увеличаване в световен мащаб  на зловредните основно руски корозивни капитали, особено в контекста на непровокираната руска военна инвазия в Украйна. Вносителите разчитаме, че чрез него ще бъдат предпазени ключови сектори в националната сигурност, отбраната и обществения ред, каза зам.-председателят на ДПС.

Преди второто четене ДПС ще направи допълнителни предложения в закона. Например, ще отделим изцяло руските и беларуските инвестиции така, че те да подлежат на пълен скрининг, независимо от критериите, които сме заложили. Разбира се, възможно е да се създадат и отделни писти за отделни категории инвестиции, за да не подстрадат инвестиции, които са  абсолютно добронамерени и полезни, каза Анастасов. Той подчерта, че ще има диференциран подход към отделните категории инвестиции.

Ще бъдем безкомпромисни, няма да има никаква възможност да се заобикалят санкциите на ЕС, заключи Станислав Анастасов.