Драгомир Заков бе избран за министър на отбраната след бурни скандали в НС ВИДЕО

Стефан Янев трябваше да освободи поста си заради изказване, в което нарече случващото се в Украйна "операция", а не война

Драгомир Заков бе избран за министър на отбраната на България. Той замести на поста Стефан Янев, на който премиерът Кирил Петков поиска оставката, защото в свое изказване вече бившият военен министър използва думата „операция“ вместо думата "война" за случващото се в Украйна.
 

Народното събрание започна с почивка днешното извънредно заседание във връзка с оставката на военния министър Стефан Янев.

Причината за това бе, че кандидатурата на Драгомир Заков за военен министър стана известна 40 минути преди старта на извънредното заседание. Преди това за поста се спрягаше Тодор Тагарев.

 Извънредно! Изненадващ обрат с кандидатурата на Тагарев за военен министър, предлагат друг СНИМКА

Избирането на Заков пък бе предшествано от бурни скандали между управляващи и опозиция. 

Първо председателят на ДПС Мустафа Карадайъ зададе въпроса, дали Стефан Янев не е удобен бушон. 

Цирк: Правителственият "Еърбъс" със 100 места летял днес до Брюксел и обратно, за да докара новия военен министър

Един тях бе, когато представителката на ГЕРБ Екатерина Захариева обвини премиера от парламентарната трибуна в лъжи за спасяването на алпиниста Боян Петров. Също така Петков бе упрекнат за това, че новият министър не е бил избран от ПП, а от президентството. Тя посъветва ще министър-председателя да не използва термина "изнасям", когато говори за евакуация на българи от Украйна, защото се "изнасят" само починали хора. 

Захариева и Петков се сдърпаха жестоко за Янев, българите в Украйна и Боян Петров БЛИЦ TV

Още искри прехвърчаха, когато Балабанов обвини в обръщане на палачинката депутатка от "Възраждане", а на свой ред Костадин Костадинов заяви, че ИТН и ПП пък постоянно ходят в американската дипломатическа централа и продават българските интереси. Петков, предизвикан, не издържа и му отвърна, че "щом е толкова мъж, Костадинов, да ходи той да води рейсовете в Украйна".  

Бесен скандал с тежки обиди между Балабанов, Костадинов и Кирил Петков БЛИЦ TV