Нямам нищо общо с информационно дело "Галерия", в което се съдържат данни за подслушване на журналисти. Това заяви освободеният миналата седмица заместник-председател на ДАНС Иван Драшков по Нова телевизия. Нито съм разпореждал делото, нито съм го контролирал, нито съм давал насоки за работата по него. Дори физически не съм го разгръщал, категорично декларира Иван Драшков.

Уволненият Иван Драшков каза още, че той не е давал разпореждане за контрол на телефонните разговори на журналисти. Заповед за използване на СРС-та е имал право да издава председателят на ДАНС Петко Сертов и заместник-председателят на агенцията. Драшков обаче повтори, че такова разрешение той не е подписвал. 
Той каза още, че не е инициирал подписката срещу Татяна Дончева. Тази подписка е свързана с правенето на разпечатки на депутати и други личности. Уволненият заместник-директор потвърди, че в нея са се подписали над 323 служители на ДАНС. В нея обаче нямало политически елементи и искания.
Драшков обясни, че според подписалите самият факт на изнасяне на информация за подслушвани лица е "обявяване на класифицирана информация".
Всяко искане за разпечатки на  телефонни разговори се придружава с писмо на ДАНС до служба ДОТИ на МВР. Това писмо е поверително и по смисъл на закона представлява класифицирана информация, поясни Иван Драшков. Според него скандалът е започнал с уведомяването на депутатите, че се следят телефонните им разговори. Бившият зам.-председател не знае кой им е казал, но беше категоричен, че народните представители са знаели предварително за подслушването.
Все още не знам какви са мотивите и каква е точната причина, за да бъда освободен, каза още Иван Драшков.  /БЛИЦ