Заместник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ Иван Драшков е освободен, защото е участвал в подписка срещу депутата от Коалиция за България /КБ/ Татяна Дончева и по този начин е уронил престижа на агенцията, заяви на пресконференция говорителката на ДАНС Зоя Димитрова, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
В ДАНС е имало подписка, че Татяна Дончева е изнасяла класифицирана информация. От ДАНС заявиха, че подобно нещо е недопустимо - да се политизира работата на структурата за борба с престъпността.
Още двама служители на Агенцията ще бъдат освободени до края на деня. Директорът на Дирекция "Сигурност" на ДАНС Владимир Писанчев не е докладвал на шефа си, каза още Димитрова.
От ДАНС съобщиха още, че разработката "Галерия" се отклонява от поставените задачи. Основна грешка е, че не е правен анализ на 15 дни. Целите по разработката не са постигнати. По "Галерия" се е действало със СРС-та срещу един журналист, като са подслушвани предимно издатели. От ДАНС обаче не пожелаха да съобщят точната бройка. Разузнавателните служби трябва да подлежат на парламентарен контрол, съгласи се Зоя Димитрова.
Иван Драшков е освободен по предложение на директора на ДАНС Петко Сертов заради уронване престижа на агенцията. Според ДАНС издателите, които са подслушвани, са подслушвани пасивно и те не са част от Съюза на издателите. Въпреки, че текстът в подписката срещу Дончева не е класифицирана информация от ДАНС отказаха да го представят пред журналисти. На моменти Драшков е замествал ръководителя си Сертов, а операцията "Галерия" е разписана точно когато Сертов е бил в отпуск. Все още не е ясно дали Писанчев ще бъде уволнен, до момента са му ограничени само правомощията. Има и други служители, които са се подписали в подписката и вероятно ще бъдат освободени, заявиха от ДАНС. Подписката е адресирана до всички ръководни структури в държавата, включително и президент и премиер. След време документите по проекта "Галерия" ще се разсекретят и ще бъдат достъпни за всички, като преди това личните данни ще бъдат унищожени, обещаха от ДАНС. Председателят на ДАНС е предприел всичко възможно, за да възстанови законността, за това няма защо да подава оставка, вметна Зоя Димитрова. Сертов не бил информиран какво става по този проект, но изведнъж се сетил за тази програма и получил доклада по делото на 9 септември. Тогава той разбрал, че това дело се води в грешна посока и изискал всяка информация по делото. На 16 септември той излиза със заповед за цялостна проверка и ограничаване на правата на Владимир Писанчев. Класифицираната информация е публикувана в сайта "Опасните", заявиха от ДАНС, но от там не пожелаха да изразят позиция дали Татяна Дончева е изнасяла класифицирана информация. Към бития журналист Огнян Стефанов не е имало СРС-та. Пострадалият е станал лична жертва, за да се дискредитира работата на ДАНС, изрази лично мнение Зоя Димитрова. От ДАНС обявиха списъка на 50-те подслушвани журналисти, като 50-те топ, но от Агенцията нямали интерес към тях. От ДАНС заявиха, че Евелин Банев-Брендо не е разследван във връзка със сайта "Опасните". Папката, която са видели депутатите в ДАНС е наистина голяма и дебела, като в нея имало снимки и лични данни, които обаче се събирали безсмислено и пасивно. Тази информация дори не е секретна, заявиха от ДАНС. Още няма уволнения, защото тече проверка. От ДАНС заявиха, че до един месец ще се знае кой ще наследи Иван Драшков. /Милан Николов, БЛИЦ