Председателят на партия ДРОМ Илия Илиев изрази силна загриженост от факта, че висшето образование у нас става все по-недостъпно младежите от ромски произход, съобщиха от Дром. „Миналата година таксите за висшите учебни заведения се повишиха с около 60%, а сега се подготвя увеличение с нови 10%, както стана ясно преди няколко дни. Така цените на семестър стават 300-400, на места 1000 лв. и нагоре. Как едно ромско семейство може да си позволи да изпрати детето си да учи във ВУЗ при тези такси? При положение, че минималната работна заплата е 240 лева, а помощта за безработни - около 130лв.!
Знаем, че в обществото ромите вършат черната работа и вземат най-малки заплати. Някой казват - няма дискриминация, просто ромите са необразовани и затова ги наемат само за нискоквалифициран труд. Добре, а как да се образоват, дава ли им се тази възможност? Как едно ромско дете да бъде мотивирано да не бяга от училище, да завърши средно и да има амбиция да учи висше образование? Повечето роми едва свързват двата края, да издържат студент за тях е непосилно. Получава се един порочен кръг – ромите са бедни, защото са необразовани, а няма как да се образоват, защото не могат да си го позволят.
Нужно е държавата най-сетне да се намеси, да вземе конкретни мерки. Ние от партия ДРОМ настояваме за следното - нека да има квота за ромски студенти в рамките на държавната поръчка! Нека се създадат условия във всеки държавен университет, определен брой студенти от ромски произход да се обучават ако не безплатно, поне при минимални такси. Нека създадем възможност и стимул на ромските деца да се образоват, да се развиват, да бъдат пълноценни граждани, призовават от ДРОМ.
Това е една малка крачка, която носи потенциал за голям напредък. Разходът, който държавата ще направи за обучение на ромски студенти, в перспектива би имал многократна възвръщаемост - дори само от спестени пари от помощи за безработни. А и повече от ясно е, че един образован човек няма да се върне в гетото, няма да тръгне да краде и да проси, няма да отлгеда неграмотни деца, няма да продаде гласа си на избори.
Образованието е единствения път към интеграция! За да могат ромите да живеят пълноценно – да получават по-добра работа, по-добри доходи и да заемат равноправно място в обществото, те трябва да имат своя шанс за висше образование. Държавата е длъжна да им го даде, заявяват още от ДРОМ. /БЛИЦ