ДРОМ призовава прокуратурата да се самосезира в случаи на насаждане на етническа омраза от политици и обществениници

ПП ДРОМ призовава българското общество да не се поддава на конфликтите, произлизащи от битови проблеми с роми! Това са искри, които могат да запалят опустошителни пожари, трябва да ги гасим още преди да са се разпалили!

Ние от ПП ДРОМ изразяваме нашата позиция, с намерението и желанието да преустановим зараждащата се вихрушка от етнически конфликти. Тъй като имаме практиката да посещаваме на терен ромски граждни, които ни потърсят за съдейсвие при решаването на лични, битови и др. проблеми,  ставаме преки свидетели на многобройните потърпевши от насадената омраза срещу ромите. Последният, от които завърши със смъртта на мъж, само заради това‚ че е от цигански произход. Нашата намеса в подобни събития, винаги търси решения, чрез законовите способи и запазването на мир в отношенията. Макар че, след едно от посещенията на председтеля Илия Илиев в Асеновград, след половин часово лайв видео, в което той призовава събралата се тълпа да не предприема никакви еднолични мерки, а да разчита на полицията и закона, отново се намери онлайн медия, която да изопачи думите му на 180 градуса. Подобни случаи доказават, че някой, вероятно с политически амбиции, има интерес да подклажда масови разногласия и организира протести. Именно политическото говорене на някои „патриотични“ лидери, заражда негативизма и омразата към ромите, като към хора втора ръка. Тези, които се бият в гърдите и се мислят за държавници, ще нанесат най-големия удар на държавата ни, подклаждайки конфликти на етническа основа!

Ние от ПП ДРОМ категорично заявяваме, че се противопоставяме на тази погрешна практика – да се насажда етническа омраза и ще се борим с всички законови методи, срещу произволията, безхаберието и насилието, с които някой се заиграва на гърба на ромския народ, който е 15% от българския народ и има право да бъде защитаван.

В Благоевград, на 11.07.2017г. станахме свидетели на безумен акт на насиле срещу Николай Малинов Евтимов 47 години от ромски произход, баща на пет деца. Който няклко дни след инцидента умира в следствие на удар с бетонна плочка в главата от възрастен мъж /Радой Тодоров/, който мрази цигани, пречи му присъствието им в района на улица “Свобода“, където живее. Нито една медия не е отразила този случай, а наказанието срещу един убиец ще бъде за средна телесна повреда, заради по-късно настъпилата смърт.

Ние от ПП ДРОМ задаваме въпроса докога ще се мери с различен аршин силата на престъпленията извършени от роми и нероми?! Този случай е много по-сериозен от онзи в Асеновград и въпрки това никой не организира протести, и не сформира агитки, които да възстават срещу мирното българско население. Единственото към, което призоваваме е прокуратурата и съдът да си свършат съвестно работа, да има справедливо наказание за виновния.
Обръщаме се към всички колеги политици да вземат пример от ПП ДРОМ и ако не могат да помогнат, то поне да не вредят в ситуации на етническо напрежение. Ние сме готови да решаваме проблемите с интеграцията на ромското население чрез обсъждане, преговори и създаване на работещи методики, а не чрез война!