ПП "ДРОМ" излезе с позиция относно обсъждащите се промени в Наказателния кодекс, касаещи увеличаване на наказанията на шофьори, причинили ПТП след употреба на наркотици. 

Ето какво се казва в прессъобщението, разпространено от партията до средствата за масова информация:

Уважаеми колеги,

Във връзка с провежданите дискусии в последните дни относно промени в Наказателния кодекс, а именно, увеличаване наказанията на шофьори причинили ПТП след употреба на наркотици, ПП ''ДРОМ'' категорично счита, че Наказателният кодекс трябва да претърпи кардинални промени към по-строги наказания за шофьори, които употребяват наркотични или упойващи вещества, без значение дали са извършили ПТП или не.

Считаме, че така предложените промени от колегите от ВМРО по чл.67,ал. 3;чл.343, ал. 3 буква б и чл.343б,ал. 3., са абсолютно недостатъчни, недобре обмислени и нямат силата и въздействие за превантивен характер, a именно цитирам едно от техните предложения:

"Дрогираните шофьори да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си".

Ами уважаеми колеги от ВМРО, какви позитиви бихме спечелили от това, че ще изпратите тези дрогирани шофьори, потенциални, а може би някои от тях истински убийци на пътя, при техните жертви, било то в реанимациите, травматологиите или моргите, къдетo не виждам как човек без медицинско образование би могьл да работи в реанимация, относно работата в моргите не виждам какво биха правили друго освен да бутат труповете на собствените си жертви.

Имайки предвид увеличаващата се многократно статистика на установените шофьори, които употребяват наркотични и упойващи вещества, ни води единствено към логиката, че нашите народни избраници трябва да направят Законопроект, който да има силата и въздействието на превантивен характер, така, че българското законодателство да сведе до минимум възможността дрогирани хора да сядат зад волана, защото при това действащо законодателство всеки един от нас може да бъде следващият Милен Цветков (светла му памет).

Тъй като към настоящия момент все още няма изнесени в публичното пространство други предложения за изменения на чл.67ал. 3;чл.343, ал. буква б и чл.343б,ал. 3., от Наказателния кодекс - Ние от политическа партия ''ДРОМ'' ще инициираме внасянето на наше предложение за промяна в Наказателния кодекс и тя ще има следния характер: Пътните полицаи да бъдат задължавани да правят тестове на шофьорите за употреба на наркотици, по собствено усмотрение, дори и без да са извършили ПТП . За всеки водач на МПС, установено, че в кръвта му има следа от използване на наркотици или упойващи вещества - моментално да бъде лишен от правоуправление на МПС до живот.

Само така уважаеми колеги, бихме гарантирали максимално най-добре, че вляво и вдясно, пред нас или зад нас няма да се появи поредният дрогиран, обезумял убиец на пътя.

Шофьори извършили ПТП и трайно физическо увреждане на друг човек да бъдат лишени от свобода минимум от 10 до 20 години. Не ние, а практиката и най-вече историята е доказала, че в едно общество, когато има безконтролно гуляйстване и разхищение е необходима твърда ръка и строги закони.