Над 1.7 млн.лв. пряка помощ ще отпусне държавата за млекопроизводителите. Това каза на среща с фермери в Кнежа министърът на земеделието Валери Цветанов, съобщи Дневник. Той обеща бързо да бъдат изплатени и парите, предназначени за зърнопроизводителите като компенсации на щетите, нанесени от сушата миналото лято.
В началото на септември агроминистърът , заедно с вицепремиера Миглена Плугчиева ще отпътуват за Брюксел, за да обсъдят лично проблема с обещаните 60 млн. лв. на млекопроизводителите и да запознаят ЕК с проблемите на животновъдството у нас, стана ясно още на срещата. "Намираме се в страна, която е член на ЕС и подкрепата от страна на българското правителство на претенциите на протестиращите би довела до тежки санкции спрямо политиката на правителството", заяви пред фермерите Цветанов. Той подчерта, че разбира исканията на млекопроизводителите и смята, че са основателни, но на този етап министерство на земеделието и храните не може да направи повече.
Агроминистърът призова протестиращите животновъди да не преминават границата с Гърция, тъй като това е грубо нарушение на евронормите и гръцките ветеринарни власти имат право да вкарат животните в екарисаж . Цветанов отбеляза, че е подписал вече и заповедта за изпълнението на правителственото решение за стартирането на процедура за директните плащания на блоковете от "други земеделски площи" по код "6". /БЛИЦ