ДСБ започва разговори с останалите опозиционни сили за искане на вот на недоверие на правителството за цялостната му политика. Това съобщи лидерът на партията Иван Костов на извънредна пресконференция.
Основният мотив за искането на вот на недоверие е пълния провал на правителството не само по посока еврочелнството на страната, но и заради липсата на адекватна антикризисна политика в условията на световна финансова криза, посочи Костов. Допускат се кризи, няма кой да взима решения в тройната коалиция, няма кой да управлява трамвая, а ние сме на релси, мотивира се още лидерът на ДСБ. Според него най-големият проблем е корупцията по висшите етажи на властта. Правят се опити за прикриване на корупцията, управляващите правят всичко възможно  да не бъдат разкривани престъпления, направени от самите тях, категоричен беше Иван Костов. Като друг мотив за искания вот на недоверие той посочи грубото погазване на човешки права у нас. В България умират хора в ръцете на полицаи. Зад това стоят подозрения, че се прикрива банда за отвличания при случая с Пламен Куцаров, посочи лидерът на ДСБ.
Разговорите с останалите опозиционни партии за искане на вот на недоверие започват още тази седмица.
По отношение посещението на президента Георги Първанов в Москва, Костов го определи като "пълен провал". Според лидера на ДСБ държавният глава не е защитил българския интерес, като не е поставил по един достоен начин искането за компенсации заради газовата криза. Търсенето на компенсации от Украйна, както са му казали в Русия, е пращане за "зелен хайвер", коментира още Костов. Петя Шекерлетова, БЛИЦ