ДСБ ще поиска президентът да наложи вето върху промените в закона за електронните съобщения, които депутатите приеха окончателно днес, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Причината за това е, че се дава право на Комисията за регулиране на съобщенията да раздава без консурс аналогови честоти за излъчване на телевизии. Това е недопустимо, смята тъмносиният депутат Иван Иванов.
Според Йордан Мирчев от НДСВ обаче КРС няма да раздава самоцелно честоти. Той увери, че ще бъдат създадени някакви правила съвместно със СЕМ.
Депутатите решиха съобщенията в интернет и разговорите по телефона да бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки престъпления. Това е записано в промените в Закона за електронните съобщения, приети окончателно днес. Освен това в интренет следенето е позволено, когато става въпрос за компютърни престъпления. При гласуването отпадна спорният текст, според който следенето можеше да бъде и заради всяка оперативна необходимост на МВР, с който на практика се разширяваше кръгът на допустимите проследявания.
Събраните данни ще бъдат съхранявани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства и разпоредбите на НПК. Това означава, че след 12 месеца данните от електронните съобщителни мрежи трябва да бъдат унищожени. /Камелия Цветанова, БЛИЦ