ДСБ намери как да спаси коалицията със СДС

Според зам.-председателя на ДСБ Иван Иванов отказът на съда да регистрира ръководството на СДС не е пречка за синята коалиция. “Споразумението за коалиция е акт на два колективни органи – Националното ръководство на ДСБ и Националния съвет на СДС- т.е. националните органи на двете партии са взели решение за създаването на коалиция и по тази причина споразумението е в сила към момента. Категорично”, заяви за “Всеки ден” Иванов.

Отказът на съда да впише ръководството на СДС не може да развали споразумението с ДСБ, защото в споразумението Мартин Димитров просто е записан като страна от СДС, без да се споменава длъжността председател, обясни заместникът на Костов. Според Иванов синият лидер се явява упълномощен представител от НС на СДС, който е изпълнил негово решение.

“Друг е въпросът, ако се стигне до регистрацията на коалицията в ЦИК, но дотогава има време”, отбеляза Иван Иванов. Според него атаката на споразумението по всички възможни начини означавало, че управляващите изпитват панически страх от засилване влиянието на синята коалиция СДС-ДСБ и се търсели всякакви способи за да се поставят препятствия пред нея.

По-късно и лидерът на ДСБ Иван Костов изрази позиция, като изцяло подкрепи СДС. “ДСБ категорично застава зад споразумението със СДС. Синята коалиция е факт, тя ще отиде на тези избори и ще спечели мандати, необходими за ново дясно управление”, заяви лидерът на ДСБ в парламента. Той се надява съдът да се произнесе в максимално кратки срокове, така както се е произнесъл по казуса Симеон Сакскобургготски.
Според Костов “управляващите са решили да откраднат тези избори, така както откраднаха парите от бюджетния излишък и европейските фондове”. Експремиерът изказа опасенията си някои хора в СДС да не тръгнат по линия на саботиране на собствената си партия.

ЦИКЕП: СДС може да подаде документи за избори с легитимното ръководство

Няма пречка СДС да подаде документи в Централната избирателна комисия за изборите, въпреки обстоятелството, че новото ръководство не е регистрирано в СГС, успокои духовете говорителят на ЦИКЕП Бисер Троянов. По думите му всяка партия има свое валидно ръководство. Той поясни, че към датата, на която партията ще предостави документи в ЦИКЕП, те трябва да бъдат подписани от представляващия партията, според регистъра в съда.

Така въпреки нелегитимираното ръководство, партията може да участва и да подписва документите с валидното в момента ръководство. Говорителят на ЦИКЕП припомни, че крайният срок за подаване на документи в ЦИКЕП за участие в евроизборите е 12 май, което означава, че сините ще имат време да обжалват решението на съда да бъде обжалвано. /БЛИЦ