Българското правителство се държи некомпетентно и безотговорно спрямо влиянието на световната финансова криза върху страната. То бездейства пред надвисналата опасност. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
По този повод ДСБ ще поставят питане в парламента към правителството и премиера за политиката и за мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на последиците от световната финансова криза и тяхното влияние върху българската икономика. 
Сергей Станишев трябва да дойде в Народното събрание и да представи план за действие, конкретни мерки, които кабинетът ще предприеме за справяне с кризата, да обясни на българските граждани какво се случва, каза още Иван Костов. Той добави, че ако кабинетът не предприеме нищо, ще изпадне в паника дни преди изборите. Много европейски лидери, които отричаха, че ще бъдат засегнати от кризата, през последните дни са изпаднали в паника. Това не бива да се допуска в България, категоричен бе Иван Костов. Той посочи, че банковата система у нас като цяло е стабилна. Много банки обаче са чуждестранни и не се знае дали чрез някоя банка кризата няма да влезе в страната, каза още лидерът на ДСБ. 
По повод поисканата от ДСБ  преди месеци пълна проверка на политическите лидери като част  от операция „Чисти ръце”  Иван Костов заяви, че излязлата информация за невярна имотна декларация на Пламен Юруков не е удар срещу СДС. Той обясни, че отговорността е персонална, а не на партията, освен ако самата партия не застане зад своя лидер./БЛИЦ