ДСБ реши за третия мандат, ето какво предлага на ПП-ДБ

„Технически кабинет“, който трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република

Изпълнителният съвет на „Демократи за силна България” изпрати своя резолюция. В нея те предлагат на „Продължаваме Промяната - Демократична България” да обсъдят и приемат механизъм за излизане от настоящата политическа криза.

„Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждан като “национален”. Създаденото с него управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република”, допълват те в позицията си.

Вижте цялата резолюция:

"На свое заседание, проведено на 06 юли 2024 г., Изпълнителният съвет на ПП „Демократи за силна България“:

1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа за коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” и в частност за подкрепата за кандидатите на “Демократи за силна България”. Оценява резултатите от изборите като незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в създадената управленска конструкция.

Оценяваме политическото решение “Продължаваме Промяната - Демократична България” сами да носим отговорност за кабинета „Денков“ като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция.

2. Споделяме разбирането, че “Демократична България” е най-успешната и най-дълго продължила формула на обединение в демократичния спектър, която трябва да бъде съхранена, надграждана и развивана.

Задълбочаването на комуникацията чрез общи заседания на ръководните органи, координацията и разглеждането на всички предизвикателства пред всяка една от двете партии в “Демократична България” като общи, е разумна и правилна стъпка в тази посока.

3.  Определя коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България” като естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО. Изразява своята увереност, че коалицията има нужда от допълнителна консолидация и създаване на модел за по-ефективно и равнопоставено взаимодействие.

4. Констатира с тревоgа, че решението на ГЕРБ за провал на ротацията, вкарването на страната ни в поредните извънредни избори и последвалият пореден неуспешен опит за съставяне на правителство от тяхна страна, задълбочават политическата криза и увеличават заплахите пред демократичната система на управление.

5. Предлагаме на партньорите си от “Продължаваме Промяната - Демократична България” да обсъдим и приемем механизъм за излизане от настоящата политическа криза. Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждат като “национален”. Създаденото с него управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република".