Българското правителство да изготви недвусмислена позиция по военния конфликт в Южна Осетия, съответстваща на статута на България като член на НАТО със специални отговорности по отношение на Грузия. За това настоява ДСБ в декларация на Националното ръководство на партията.
Българската позиция трябва да настоява за незабавното изтегляне на руските войски от суверенните грузински територии, за избягване на последващи сблъсъци между руските и грузинските военни формирования, за създаването на истински независима и неутрална миротворческа мисия в Южна Осетия.
От ДСБ искат също президентът Георги Първанов спешно да свика Консултативния съвет по национална сигурност за оценка рисковете и последствията за България с оглед на националната сигурност.
Българското правителство трябва да настоява за свикване на Северноатлантическия съвет, където да предложи на пакта мерки за овладяване на ситуацията, смятат още от ДСБ.
В декларацията на партията е отбелязано, че Грузия е кандидат за член на НАТО и черноморски съсед на България. Затова България, като член на Новата група на приятели на Грузия, има интерес да бъде защитена и гарантирана териториалната цялост, суверенитетът и демократичната стабилност на Грузия.
Руската военна агресия в Грузия наруши международно признатите граници на една суверенна страна. Правитеството на Путин се опитва да прикрие военните удари срещу цивилни обекти на територията на Грузия, като действие за преодоляване на „хуманитарна катастрофа”. Нападенията продължават дори и след като грузинското правителство призова за примирие и двустранни разговори с участието на международни посредници.
Руската инвазия цели отстраняването на демократично избрания президент на Грузия – Михаил Саакашвили и трайната окупация на територията на Южна Осетия. Русия брутално погази задълженията си като миротворец в региона и стана страна в конфликта, пише още в документа./БЛИЦ