Джонсън на крака при Зеленски за празника, обеща му... ВИДЕО

Посещението му съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската инвазия

Британският премиер Борис Джонсън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев в сряда, за да отбележи Деня на независимостта на страната, като обеща допълнителен пакет от военна подкрепа за Украйна в нейния конфликт с Русия, предават Ройтерс и БНР.

Пакетът на стойност 54 милиона паунда ще включва 2000 безпилотни летателни апарата и боеприпаси, за да може украинската армия да проследява по-добре и да прицелва нахлуващите руски сили, се казва в изявление на офиса на Джонсън.

"Обединеното кралство ще продължи да подкрепя нашите украински приятели. Вярвам, че Украйна може и ще спечели тази война", посочи Джонсън в "Туитър", на когото остават по-малко от две седмици като министър-председател.

"Това, което се случва в Украйна, има значение за всички нас, поради което съм тук днес, за да предам посланието, че Обединеното кралство е с вас и ще бъде с вас през следващите дни и месеци и вие можете и ще спечелите“, отбеляза Джонсън.

 

Двамата кандидати да заменят Джонсън, външният министър Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак, обещаха да продължат подкрепата на Великобритания за Украйна. Резултатът от тяхната надпревара за лидерството на Консервативната партия и за премиерския пост ще бъде обявен на 5 септември.

Фаворитът Лиз Тръс каза в сряда, че ще бъде "най-големият съюзник на Украйна", ако стане министър-председател.

По време на посещението на Джонсън в сряда, което е третата му визита в Киев от началото на конфликта преди шест месеца и последното му като министър-председател, той получи украинската награда "Орден на свободата" за подкрепата му за свободата на Украйна, съобщава Ройтерс.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук