Не мога да потвърдя, че председателят на Европейската комисия е подкрепил официално предложението на българския премиер за допълнителни компенсации за АЕЦ "Козлодуй". Председателят каза, че ще разгледаме предложението на българския премиер. Това заяви говорителят на Европейската Комисия Марк Грей днес в Брюксел, съобщи БНР.
По-рано днес правителствената информационна служба съобщи, че Жозе Мануел Барозу е изразил официална подкрепа от името на Комисията за ново финансиране заради предсрочното спиране на 3 и 4 блок на атомната ни централа.
Марк Грей напомни, че ЕС вече е отпуснал 550 млн евро до края на 2009 година за затварянето на реакторите и че това е "значителна сума".
Еврокомисията ще разгледа предложението на Станишев, но това е решение за страните членки, не за ЕК, подчерта Грей на пресконференция в Брюксел.
По-рано от правителствената информационна служба изпратиха съобщение, в което се казваше, че на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел, министър-председателят Сергей Станишев постави официално, на най-високо ниво, въпроса за допълнителните компенсации за предсрочното закриване на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". До този момент по договора бяха предвидени компенсации само до 2009 година.
Късно снощи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално подкрепи от името на комисията декларацията на българския премиер. „Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро”, категоричен бе премиерът.
Министър-председателят припомни, че нашата страна работи по този въпрос още от 16 декември 2005 г., когато България все още не бе член на Европейския съюз. При разглеждането на бюджета за периода 2007-2013 г., премиерът декларира, че получаването на компенсации само до 2009 г. не отговаря на европейските принципи за солидарност и равно третиране, и че ще настоява при прилагането на бюджета, тази ситуация да се промени. „Тази година бяха представени писма на ЕК от българска страна и вече имаме тяхната подкрепа”, каза премиерът
Министър-председателят подчерта още, че подкрепата на ЕК е много важна за положителното решаване на проблема за България и допълни, че продължаваме напред с последователност, ефективност и екипност”.
В поредно съобщение на правителсствената информационна служба  по-късно днес  пък се казва, че в отговор на журналистически въпрос министър-председателят е пояснил, че принципният въпрос, който България поставя, е именно за допълнителни компенсации за затварянето на двата реактора до 2013 г. За това е необходимо решение на Европейската комисия и подкрепа от Европейския парламент, подчертал още премиерът и определил като окуражаваща позицията на председателя на ЕК Жозе Барозу, изразена по време на срещата на лидерите от ЕС. По думите му, да се говори за конкретни суми на този етап би навредило на решаването на въпроса. Направен е обстоен и задълбочен анализ, такъв предстои и от страна на Европейската комисия, допълни още премиерът Станишев пред медиите. /БЛИЦ