“Няма да отрека съществуването на доклад на ЕС за европейските фондове /в България/. Но този документ все още е в процес на изготвяне”, каза днес пред Ройтерс говорителят на ЕК Марк Грей, допълвайки: “Документът, който видях да циркулира не е последният вариант. Единственият доклад, който има значение е този, който ще бъде приет от ЕК на 23 юли”.
Той допълва, че част от проектодокумента е била връчена на българското правителство вчера, за фактологична проверка, без да са уточнени окончателно ключовите елементи от следващите стъпки, които ще бъдат предприети и без да е направено окончателното заключение. В доклада на ЕК, видян от Ройтерс, се казва, че ЕК ще отнеме лицензите на четири разплащателни агенции в България – това са двете главни агенции, в резултат на което ще бъдат замразени фондове на стойност 610 милиона евро, от които 250 милиона вече са възложени по сключени от агенциите договори. Другите две агенции, които ще бъдат засегнати от санкциите са Националната агенция по САПАРД, където предстоят все още плащания на 210 милиона евро и Националният инфраструктурен пътен фонд, за който е замразено финансиране от 144 милиона евро, съобщава Ройтерс.
Докладът за управлението на предприсъединителните фондове в България е най-острият съставян някога за страна-членка на ЕС, казват пред агенцията служители от ЕС. Според тях окончателната сума на замразените фондове може да бъде по-малка /от обявените близо 1 милиард евро/, защото част от парите вече са били похарчени, но във всички случаи София ще изгуби близо половин милиард евро до края на тази година, ако не се справи със злоупотребите в своите агенции по плащанията. “Необходими са спешни действия, защото крайният срок за възлагане на някои от фондовете наближава, а след него фондовете ще бъдат загубени за България”, се посочва в проектодоклада на ЕК, видян от Ройтерс. Агенцията припомня, че българският вицепремиер Меглена Плугчиева, която беше назначена тази година за да разчисти управлението на европейските фондове, днес е в Брюксел за среща с европейската антикорупционна служба ОЛАФ. /БЛИЦ