Над 1 млрд. лв. губи страната ни от Националния план за възстановяване и устойчивост, тъй като Европейската комисия намали общата сума на безвъзмездната помощ за България, пише Труд.

Причината е, че според данните на Евростат спадът на българската икономика през 2020 г. заради пандемията не бил достатъчно сериозен в сравнение с други европейски държави, за които траншовете се увеличават.

Страната ни ще трябва да изпълни всички ангажименти и проекти, които са вписани в Националния план за възстановяване, а орязаните над 1 млрд. лв. да бъдат дадени от националния ни бюджет или да бъдат осигурени чрез нисколихвени държавни заеми.

Ако страната ни реши да кандидатства за евтин заем, това може да стане най-късно до август 2023 г., като за целта трябва да бъдат подготвени нови проекти, които да се финансират с тези средства и те да бъдат одобрени от Eвpoпeйcкaтa кoмиcия и Cъвeтa нa Eвpoпeйcкия cъюз.

Cлeд peвизиятa гpaнтoвeтe пo Плaнa зa възcтaнoвявaнe зa Бългapия ce cвивaт oт 6,27 млрд. на 5,69 млрд. eвpo зa пpoeкти дo 2026 г. Сред държавите, които получават по-малко средства от първоначално предвидените, са Белгия, Франция и Унгария.

Зa cмeткa нa тoвa ca yвeличeни парите за Чexия, Гepмaния, Иcпaния, Итaлия, Aвcтpия и Пopтyгaлия.