Европейската Комисия даде зелена светлина на предложението на Гергана Грънчарова и Соломон Паси (НДСВ) за стандартизация на зарядните устройства на мобилните телефони. Това става ясно от специално писмо от еврокомисаря и вицепрезидент на ЕК Гюнтер Ферхойген до Соломон Паси, съобщиха от пресцентъра на жълтата партия.
Комисията започва допълнителни експертни проучвания по този въпрос, мотивирана от съществуващото европейско законодателство по екодизайн и енергийна ефективност. Като алтернатива на доброволно създаваните стандарти и като средство за намаляване на въздействието върху околната среда се обсъжда възможността да бъде даден мандат за стандартизирането на интерфейсите за външни зарядни устройства, посочва вицепрезидентът на ЕК.
За пръв път страна нов член на Европейския съюз успява да инициира ново законодателство само 20 месеца след членството си. Лансираната през май т.г. идея стана част от кампанията на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова „Презареждане на Европа”. /БЛИЦ