Европейската комисия вдигна забраната по програма САПАРД. Проектите обаче ще се плащат с национални средства, съобщи БНТ.
Вицепремиерът по усвояването на европейските фондове обясни, че с  писмо се дава ясен знак към България, че се разрешава плащане с национални средства, от държавния бюджет на проектите по САПАРД. “ Това е първата крачка.
Става дума за около 400 млн евро. , това са проектите, които в момента бяха в едно критично положение и трябваше да има яснота.

“Зависи само от нас, ако изпълним всички ангажименти, които сме поели пред ЕК и обществото. Всичко това беше предварително ясно, че ние трябва да изпълним и планове с действия. Това не става за минути и за дни. Сроковете, в които можем да очакваме следващите оценки, можем да очакваме в края на септември”, допълни вицепремиерът.
Според нея - не става дума за потъване на средства. Става дума за ангажимент на правителството и грижа към тези български граждани, които са взели кредити от банките и които изпълняват проектите на Брюксел.
Подписано e споразумението между Министерството на земеделието и храните и млекопроизводителите, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. /БЛИЦ