Екатерина Михайлова обясни какво трябва да се прави след "изтеглянето" на Слави

Имаме нужда от стабилно, ясно и предвидимо управление, заяви бившият депутат и председател на Съюза на демократичните сили

Имаше сигнали за напрежение, но не и за това, че толкова бързо ще се разделят. Не и така - бързо и рязко, това заяви в ефира на БНТ проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат от председател на Съюза на демократичните сили по повод актуалната ситуация във властта и "изтеглянето" на министрите от ИТН от Слави Трифонов във вчерашно видео изявление.

"Бюджетът винаги е разделителна линия по оста управляващи - опозиция. Това е използвана формула в бюджета", заяви още проф. Михайлова за възможните стъпки и действия оттук нататък.

"Говори се за правителство на малцинството от останалата тройна коалиция. Това е възможно. Имали сме такива правителства във времето назад. Първото правителство на Филип Димитров беше такова. Първото правителство на Бойко Борисов - също. Дали ще има такава подкрепа, не знам, не съм гадател, трудно мога да кажа..

Първата стъпка, която предстои, е много бързото решение, което премиерът трябва да вземе за смяната на тези министри, които явно повече няма да изпълняват своите задължения.

Имаме нужда от стабилно, ясно и предвидимо управление. От друга страна всички знаем рисковете от избори - миналата година имахме три пъти парламентарни. А те могат да не бъдат и решение - защото след тях може и да не може да се състави правителство.

Не се знае сега по кой път ще тръгнат.

Възможно е да има и промяна на лицата. 36-ият парламент имаше две правителства. Била съм тогава народен представител и зная колко напрежение, несигурност и политическо противопоставяне имаше и вътре, и извън парламента. Не мога да кажа и кое е по-малкото зло, предстои да разберем.

Колкото до актуализацията на бюджета - не се знае още дали ще влезе в пленарна зала. Ще гледаме внимателно всяка стъпка. Смяна на председателите на комиисите не очаквам, но очаквам от премиера смяна на министрите в министерския съвет.

Вотът на недоверие идва от опозицията, но аз на тяхно място точно сега не бих го направила, топката е в управляващите. 

Няма нищо лошо в това да сме в коалиция, стига тя да функционира нормално. Започна с публичност, с прозрачност, с изготвяне на някакви приоритети на управление, но впоследствие тези стъпки се позагубиха. Появиха се въпроси, които явно не са изяснени предварително. Значи те не са сложени на масата. Първо си решете проблема, след това вървете нататък.