Екатерина Захариева: Германия разчита на добрите отношения, които Борисов има с Турция

Европейският съюз и в частност Германия разчитат на добрите отношения, които премиерът Бойко Борисов и България имат с Турция. Турция ни вижда като съсед, с който има добри отношения, и като част от ЕС. Това коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.  

„Турция е най-големият съсед не само на България, но и на ЕС. Г-жа Меркел, знаейки за тези отношения, в разговорите си с Борисов го помоли да бъде мост, посредник. Не съм била на тази среща, но това стана ясно от изявлението”, каза Захариева пред Нова телевизия.  

Тя бе категорична, че посещението в Анкара е много важно и за българската външна политика. „Многократно и България, и редица европейски държави, сме благодарили за тежестта, която понася Турция”, каза още Захариева и добави, че Анкара иска да се присъедини към ЕС. „Те очакват продължаване на темите, отваряне на нови глави, поемат ангажименти за изпълнение на останалите мерки”, посочи тя.

„Ердоган и Борисов са приятели и това е добре. Министър-председателят е доста близък с редица европейски лидери", добави вицепремеирът.

„По време на посещението на българската делегация в Турция се поеха ангажименти взаимоотношенията между двете страни да продължат да бъдат добри, партньорски и равнопоставени, да продължат общите усилия за борбата с тероризма и опазването на границите”, съобщи Захариева. 

"Предполагаме, че липсата на посланик Гьокче по време на визитата ни в Турция е знак. Не мисля, че Турция се меси в нашите отношения, но имаше непремерени изказвания на този посланик преди парламентарните избори", коментира още първият ни дипломат.