Екатерина Захариева каза има ли смисъл правителството да подава оставка

Протестите са признак на това колко е зряла демокрацията в една държава, твърди тя

"Протестите са признак на това колко е зряла демокрацията в една държава. Всъщност гражданското общество е един от важните корективи. Но наистина не приемам тези блокади и опити за граждански арест. Никой не е забранил протестите, но блокирането на целия град не е приемливо", така вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира народното недоволство в телевизионно предаване. 

Според нея енергията на протеста вече намалява:

"Факт е, че хората на улицата са много по-малко. Но колкото и да са, това затруднява гражданите. Така или иначе не за първи път, когато има критика към министъра, премиерът извършва смени заедно с коалиционните партньори. 

Мисля, че е безотговорно 6 месеца преди редовни избори, в тази тежка ситуация, постоянно говорим за ковид, да се подава оставка. 

Не виждам никакъв смисъл и мотив това правителство да подаде оставка. Очевидно има напрежение в част от обществото, опитваме се да чуем какво искат, вижте колко бързо правителството реагира", поясни министър Захариева.

Тя коментира и напрежението между правителството и президентството:

"Имаме съгласувателни процедури, изпратихме новите предложение. Няма да ми е лесно да работя с човек, който ме нарича мутра и мафия, не се чувствам нито мутра, нито мафия. Винаги сме съдействали на президентската институция. Ние сме отговорни хора и ще продължим да вършим работата си, но няма да се опитвам да бъда лицемерна. Ще бъде все по-трудно да се комуникира с президентската институция, почти невъзможно.

Този път на тази ротация решихме всички предложения да си дойдат от министерство на външните работи. Очаквам ако президента има някакви предложения, да го направи писмено", каза още вицепремиерът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!