Екатерина Захариева: Няма как да управляваме с "Възраждане"

Не сме обсъждали дали ще подкрепим Ива Митева за председател на НС

"Ние сме опозиция и аз нямам спомен опозиция по наше управление да подкрепя бюджет. Това е визията на колализията за управлението на държавата. Ако ви направи впечатление, ИТН гласува за бюджета, така че вскяакви спекулации как има нова коалиция с нас,  Възраждане и т.н. са пълни спекулации", заяви Екатерина Захариева в "Тази сутрин". 

"Проблемът, който те си създадоха, е разпадането на тяхната коалиция. Ние сме опозиция и от ден първи на това управление критикуваме и се готвим и искаме тяхната оставка. Нашият вот на недоверие е свързан с финансовото, бюджетното и икономическо управление и немощ на това правителство. 

В крайна сметка им дадохме шанс да видим как управляват . Още на първия-втория емсец показаха, че не могат да управляват добре. Вижте какво се случва във всички показатели на държавата. Колкото и да се опитват да обяснят какво има в този бюджет, няма един финансов анализатор, който да е казал една добра дума за този бюджет. 

Ние, ДПС и Възраждане гласувахме против бюджета. Ясно е управлението в този кабинет - четворната коалиция, която се разпадна твърде бързо, което не ме изненадва. Когато едно правителство шест месеца няма програма, това значи, че то няма принципи. Когато се съберат абсолютно различни политически партии, само и само да изчегъртат ГЕРБ, се стига дотук. Не съм учудена. Не е най-подходящото време да имеме избори сега, но това беше ясно от първия ден на това управление, че няма да оцелее четири години. 

Ще се извиня на Радан Кънев, ако не съм прочела правилно, но те казаха, че предпочитат да направят коалиция с Възраждане отколкото с нас. Аз питам как се чувстват и избирателите, и партиите в парламента, които твърдят, че са проевропейски и пронатовски, когато си предтсавят колаиция с Възраждане отколкото с ГЕРБ. Кой е безпринципният в случая. Вчера Кирил Петков подаде ръка към тях! 

С Възраждане няма как да имаме коалиция. Нека мине вота и да видим дали ще има правителство този кабинет. Ние искаме да видим Република Македония, когато е готово, като член на Европейския съюз. Ние информирахме опозицията в хода на договора, докато сега това не се случи. По толкова важни теми трябва д аинформираш и опозицията. Абсурдно е да четем от медии в Северна Македония какво се случва и какви ги върши премиерът. 

Нямаме решение дали ще подкрепим Ива Митева за председател на НС. Тепърва предстои гласуване на прцедурата, номинации и т.н. Тепърва ще го обсъждаме в групата. Не мисля, че ще издигнам наш кандидат", категорична е тя.