"България е на позицията на своите партньори в ЕС и в НАТО. В случая от миналата нощ това беше червената линия, престъпена още веднъж и демократичната общност вече не търпи." Така коментира въздушните удари срещу Сирия външният ни министър Екатерина Захариева.

"Точно преди година имаше подобна ситуация, но тогава само САЩ нанесоха удари. Сега просто срещнаха подкрепата на Франция и Великобритания. Много е важно да се премина към изпълнение на резолюцията на ООН. Ние призоваваме да се възобнови политическия диалог. Ние не мислим, че военното решение е решение.", категорична е Захариева.

"Експертите от Организацията за забрана на използване на химическо оръжие са на място и ще започнат разследване. Това, което съюзниците са решили е правилно. Използването на химическо оръжие е недопустимо. 34 пъти в порядъка на няколко години е използвано химическо оръжие в Сирия.", уточнява външният ни министър.

"Този удар не очаквам да влоши отношенията ни с Москва. Ние все пак сме част от ЕС. Няма как да подкрепяме химическото оръжие. Няма дати за посещение на президента Путин в България. Поканен е, но няма отговор. Президентът Радев ще има посещение в Москва.", обяснява Захариева.

"От няколко месеца напрежението в Сирия ескалира. Отново трябва да подчертая: Трябва да се върнем на масата на преговорите. Отговорът е в дипломацията.", завършва тя.