Правосъдното министерство предвижда нови поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да бъдат ускорени наказателните дела в съдилищата. Според проекта вече няма да има „неизвестен извършител” и обвинение ще се повдига само, ако са събрани достатъчно доказателства за конкретно престъпление.
Един от примерите, който дават магистрати, е случаят на Евелин Банев – Брендо. Преди година Върховният касационен съд отмени оправдателната му присъда за пране на 21 млн. лв. Брендо и приближени бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора. Тогава делото от далечната 2007 г. се връща за ново разглеждане на Софийския апелативен съд, съобщи bTV.

Междувременно съдът в Букурещ наказа сочения за кокаинов крал на 14 години затвор за внасяне на наркотици в Румъния, но Брендо остава тук, защото все още се явява по друго дело.

Заради примери като този новите поправки предвиждат едно дело да може да се връща в досъдебна фаза само веднъж. Ако в едно заседание се изчерпат всички възражения, това ще съкрати процеса с поне две години, твърди правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според измененията за първи път и жертвите на престъпление ще имат право да подадат жалба за бавност на процеса.