Ексклузивна новина от редиците на ГЕРБ за един от най-важните постове в държавата

Издигат за шеф на народното събрание тих администратор, близък на Борисов

Росен Желязков се очертава да бъде предложен от ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание. Това призна депутат от формацията, близък до ръководството, пише Флагман бг.

По-рано медии също обявиха, че Желязков ще е най-вероятното предложение на ГЕРБ-СДС. Той бе депутат в последните три парламента. Сега е избран за народен представител от район Благоевград. 

Роден е на 5 април 1968 г. в София. Завършил е право в Софийския университет. Има солиден административен опит. Близък е до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бе главен секретар на Министерския съвет при първия му премиерски мандат в периода 2009 – 2013 г.

Името му бе замесено в аферата „Костинброд“, свързана с печатането на бюлетини за парламентарните избори през 2013 г. Той дори стана подсъдим заради случая, но бе оправдан от съда.

Росен Желязков бе секретар на Столична община и при кметския мандат на Бойко Борисов в София.

В периода 2014 - 2016 г. бе съветник на Бойко Борисов при втория му премиерски мандат по въпросите на държавната администрация и електронното управление. На 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет бе определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“. В началото на 2018 г. стана председател на Комисия за регулиране на съобщенията.

По време на третия премиерски мандат на Бойко Борисов бе избран за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той обаче пое поста след оставката на Ивайло Московски заради тежка катастрофа край Своге с много загинали. 

Характерно за Росен Желязков е обраното му и неконфликтно поведение.

Дали обаче ще бъде избран за председател на 48-ото Народно събрание, засега не може да се предвиди. Причината е, че няма ясно оформено парламентарно мнозинство. ГЕРБ-СДС разполагат със само 67 депутати. Те могат да получат подкрепата на ДПС и „Български възход“.

За избора на Желязков обаче това няма да е достатъчно. Ще е нужен компромис от поне една от останалите парламентарни формации.

Припомняме, че 48-ото НС се очаква да открие Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС като най-възрастен народен представител. Ако не бъде избран председател на парламента, на Рашидов може да му се наложи да заема поста временно по-дълго време.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук