Ексклузивно пред БЛИЦ TV: Караянчева за вота на недоверие и записа от спалнята на Бойко Борисов

Манипулативни компромати не искам да коментирам, има много по важни неща, казва председателят на Народното събрание

Правителството няма да падне, вотът ще бъде преодолян, ние ще кажем своите аргументи, защото този дебат е важен за всички. Когато се говорят неща само по условие, хубаво е да се кажат и трябва да се кажат и нашите аргументи.

Затова правителството няма да падне и смятам, че от този дебат ще ясно каква наистина е идеята на БСП, защото мотивите, които изтъкват, са изключително вяли и общо взето преповтарят мотивите от предния вот.

Това коментира пред екипът на БЛИЦ Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод масовите недоволства и протестите, които тресат страната вече повече от седмица.    Караянчева беше в Брезово, където заедно с народните представители ген. Константин Попов, Младен Шишков и кметът на общината Христо Енков направи първа копка по реабилитация на общинска пътна мрежа. 



На въпрос как ще коментира скандалите със записите от спалнята на премиера и думите, представени от негово име и визиращи за нея, Караянчева каза: Манипулативни компромати не искам да коментирам, има много по важни неща. В предизборна кампания когато сме, винаги излизат най-различни компромати, спомняме си Костинброд и от там нататък вече нищо не може да ме учуди.

Нека да погледнем развитието на България, какво ни предстои от тук нататък и колко е важно управлението да бъде стабилно, Коалиционният формат, който управлява, да бъде стабилен. Предстои един много важен период-септември, октомври, ноември, тогава здравната криза ще премине в икономическа криза. Трябва да има парламент, който да гласува закони и промени, които са в полза на гражданите. Това са най-важните неща в момента. 

Попитана хипотетично, ако все пак правителството падне, възможно ли е хората, които в момента протестират да излъчат капацитети и експерти, които да управляват, председателят на Народното събрания отговори: Няма такава хипотеза в момента, както казах, вотът ще бъде преодолян. Разбирам от Коалиционния съвет, че ще има ремонт на кабинета.

Нека да видим какво предлага Коалиционният съвет. Аз съм убедена, че в този мандат, на това Народно събрание, правителството ще продължи да работи. Няма да има служебно правителство, защото това би било правителство, което може единствено и само да организира избори. Какво правим тогава с бюджета, който предстои да бъде приет?

Представете си да няма бюджет в един такъв много тежък момент на световна икономическа криза, каквато предстои. Трябва да бъдем отговорни. А ние чуваме това, за което протестират хората.

Както виждате дебата за корупцията, ние не бягаме от него. Но не може хора, които не подкрепиха закона за КПКОМПИ и президентът, който върна закона и наложи вето да бъдат най-големите стожери срещу корупцията. Винаги съм казвала, обществото трябва заедно да се бори. Това не е проблем на високите етажи, а е навсякъде, това е световен проблем. 

На въпрос на БЛИЦ какъв ще бъде основният ремонт на кабинета, за който говори Бойко Борисов, Караянчева каза, че премиерът е човекът, който назначава или освобождава министрите. Нека да изчакаме да мине следващата седмица вота и ще видим каква ще бъде идеята на Коалиционния съвет, каза още Цвета Караянчева.

Тя допълни, че е останала със страхотни впечатления от обиколката в Пловдивско днес. Караянчева каза още, че в Брезовско има роднини. Свекърва й е от село Чоба. 

Шефката на парламента бе официален гост на тържествата по повод 183 години от рождението на Васил Левски в родното му Карлово и празник на града. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ