Експерт с гореща прогноза: Председател на НС ще има, но Рая Назарян...

Полагането на клетва от новоизбраните народни представители слага край на предишното Народно събрание

Полагането на клетва от новоизбраните народни представители слага край на предишното Народно събрание. Това поясни в интервю за Радио Благоевград доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  

Юристът прогнозира, че представител на ГЕРБ ще бъде избран за председател на Народното събрание,  който обаче може и да не се казва Рая Назарян, каквото е първоначалното предложение, както и този избор да не се осъществи в рамките на един календарен ден.

Срокове във връзка с консултациите за съставяне на правителство  няма, „изричен срок има от момента, в който бъде връчен проучвателния  мандат на кандидата на  най-голямата по численост парламентарна група и той е 7 дни да предложи структура и състав на правителство.  

За това е важна тази част от времето до връчването на първия проучвателен мандат да бъде използвана ползотворно“, каза още доц. Киселова и посочи, че обявеното от ГЕРБ желание за правителство на споделената отговорност означава, „че ГЕРБ предлага съотговорност, т.с. не само ГЕРБ да носи отговорност, но и друга парламентарна група, която ще подкрепи правителството.

И също така, това би трябвало да означава, възможност за участие с конкретни министри“.

Според юриста, ако има правителство, Конституционният съд ще се произнесе по промените в конституцията. Но ако се отиде на нови избори – той ще забави своето решение.

„Конституционният съд гледа да е предпазлив, да няма  сериозни сътресения в политическата система“, което обяснява забавяне на произнасянето до сега.

„Според мен има основания в тази  си част конституционната промяна да бъде обявена за противоконституционна, така че ако има правителство, скоро ще очакваме  произнасяне по промените, но ако не – може би към края на септември, началото на октомври“.

Доц. Киселова призова парламентаристите да не бързат с гръмките обещания  и припомни, че тъкмо направените промени  изискват редица решения да се взимат с квалифицирано мнозинство, което налага необходимостта от сериозна парламентарна дипломация.