Ексслужебен министър постави условия, за да влезе в кабинета "Кожарева"

По думите на Везиева, при наличие на ясни критерии и правила, всеки би могъл да работи с всеки

Бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева коментира пред медиите, че би приела покана да стане министър в новия служебен кабинет, но само при определени условия.

Тя подчерта, че от значение са ясните критерии и конкретният план за работа в рамките на краткосрочния мандат на служебния кабинет, който обикновено продължава между три и четири месеца.

Според нея, провеждането на честни избори не трябва да бъде единственият приоритет на служебното правителство, особено в контекста на дългосрочната политическа криза в страната.

Везиева сподели, че познава номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева, описвайки я като „експерт“. Тя допълни, че при наличие на ясни критерии и правила, всеки би могъл да работи с всеки, включително и с Грънчарова-Кожарева.

Политическите реакции след номинацията на Грънчарова-Кожарева

Вече четвърти ден журналисти очакват пред сградата на Народното събрание, за да разберат кои ще бъдат потенциалните министри в новото служебно правителство.

Байрам Байрам от ДПС коментира, че има очаквания Грънчарова-Кожарева да избере своя екип, докато неговият колега Искра Михайлова не успя да даде информация дали кандидатът за служебен премиер е консултирала с тях своя избор. Според Михайлова, такова консултиране не би било редно.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС заяви, че не участва в тези разговори и не разполага с информация относно евентуалните назначения в кабинета.

Служебните министри и техните планове

Горица Грънчарова-Кожарева вече е провела срещи с някои от настоящите служебни министри, включително министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и правосъдният министър Мария Павлова. Стоянов намекна, че има възможност друг човек да заеме неговия пост, докато Павлова заяви готовност да продължи работата си в служебния кабинет, ако получи покана.

Военният министър Атанас Запрянов подчерта, че екипът, който ще бъде подбран от номинирания премиер, трябва да съответства на неговите приоритети, тъй като служебното правителство няма да бъде партийно, а експертно.