Екстрено заседание на прокурорите във ВСС след скандалните промени

Вчера правната комисия на Народното събрание гласува на първо четене промени в ЗСВ и НПК за закриване на спецправосъдието

Прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание днес. Дневният ред бе само една точка – Обсъждане на Декларация относно проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс.

Вчера правната комисия на Народното събрание гласува на първо четене промени в ЗСВ и НПК за закриване на спецправосъдието. Това стана с гласовете на всички партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС.

"Благодаря, че всички бяхме заедно днес пред Съдебната палата в София на протеста на колегите прокурори, че е застрашено върховенството на закона в България", каза в началото на заседанието главният прокурор Иван Гешев.

На него стана ясно, че всички членове на Прокурорската колегия са присъствали на протеста.

Единодушно с 9 гласа "за" те гласуваха Декларация относно проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс, която ще бъде изпратена до редица европейски институции.

OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!