"Не мисля, че съм се скрила след евровота. Битката продължава, но вече на европейско ниво. За да бъде успешна, трябва да има прокуратура, журналистика и активно общество. Битката е трудна, но не се отказваме." Това каза евродепутатът от БСП Елена Йончева в студиото на "Тази сутрин" по bTV.
"Урсула фон дер Лайен не беше от водещите кандидати. Аз не гласувах за нея, защото не е човек, който е участвал в дебати и не сме чували нейните програми и възгледи. Тя се опита да се хареса на всички - зелените, десницата, левицата. Това породи едно съмнение", обясни още тя.  

"Смятам, че Станишев получи изключително доверие в ЕС с кандидатурата за председател. Той даде шанс на Тимерманс да се пребори за този пост. В цялата група имаме прекрасни приятелски и работни отношения", допълни Йончева. 

Тя разкри, че е можело да се избегне спора за влизането на Станишев в листата на БСП за евроизборите. 

"Г-н Борисов е самодържавник и единствената причина да не сме се превърнали в диктатура е членството ни в ЕС. Аз смятам, че след като всички гласуваха за г-н Станишев в ЕС, Борисов нямаше избор, освен да го подкрепи, но това не го прави държавник", обясни Йончева. 

"Всяка тема, която сме повдигали, е европейска тема. Конкретно за пътищата, надявам се, че европейският прокурор ще обърне внимание на България. Сега ЕП е доста по-фрагментиран и шансът опозицията да бъде чута, е по-голям. Единствените, които могат да свалят ГЕРБ от власт, са БСП. Сега ГЕРБ контролира всичко", допълни евродепутатът 

За хакерската атака, Йончева каза: "Не се притеснявам за себе си и дали данните ми са изтекли след хакването на НАП, но това е безпрецедентно. Има хора от тъмната страна, които могат да ползват това с една криминална цел. Българите не вярват нито на европейската политическа система, нито на българската."