Елена Йончева: Аз не гласувах за Урсула фон дер Лайен

Аз смятам, че след като всички гласуваха за г-н Станишев в ЕС, Борисов нямаше избор, освен да го подкрепи, заяви тя

"Не мисля, че съм се скрила след евровота. Битката продължава, но вече на европейско ниво. За да бъде успешна, трябва да има прокуратура, журналистика и активно общество. Битката е трудна, но не се отказваме." Това каза евродепутатът от БСП Елена Йончева в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Урсула фон дер Лайен не беше от водещите кандидати. Аз не гласувах за нея, защото не е човек, който е участвал в дебати и не сме чували нейните програми и възгледи. Тя се опита да се хареса на всички - зелените, десницата, левицата. Това породи едно съмнение", обясни още тя.  

"Смятам, че Станишев получи изключително доверие в ЕС с кандидатурата за председател. Той даде шанс на Тимерманс да се пребори за този пост. В цялата група имаме прекрасни приятелски и работни отношения", допълни Йончева. 

Тя разкри, че е можело да се избегне спора за влизането на Станишев в листата на БСП за евроизборите. 

"Г-н Борисов е самодържавник и единствената причина да не сме се превърнали в диктатура е членството ни в ЕС. Аз смятам, че след като всички гласуваха за г-н Станишев в ЕС, Борисов нямаше избор, освен да го подкрепи, но това не го прави държавник", обясни Йончева. 

"Всяка тема, която сме повдигали, е европейска тема. Конкретно за пътищата, надявам се, че европейският прокурор ще обърне внимание на България. Сега ЕП е доста по-фрагментиран и шансът опозицията да бъде чута, е по-голям. Единствените, които могат да свалят ГЕРБ от власт, са БСП. Сега ГЕРБ контролира всичко", допълни евродепутатът 

За хакерската атака, Йончева каза: "Не се притеснявам за себе си и дали данните ми са изтекли след хакването на НАП, но това е безпрецедентно. Има хора от тъмната страна, които могат да ползват това с една криминална цел. Българите не вярват нито на европейската политическа система, нито на българската."