Делегацията, водена от вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем днес беше на посещение в Щатския център за спешни повиквания в Денвър, щата Колорадо, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.
Българските експерти се запознаха с дейността на Сектора за управление на извънредните ситуации, Офиса за обществена сигурност, подготовка и безопасност и получиха информация за работата на Националната гвардия на щата Колорадо.
Отделът за управление на извънредните ситуации в Колорадо отговаря за цялостната програма за управление на извънредните ситуации, която поддържа местни и щатски агенции. Дейността и услугите му обхващат четирите фази на аварийно управление - готовност, предотвратяване, реагиране и възстановяване при бедствия като наводнения, торнадо, мълнии, инциденти с опасни материали и прояви на тероризъм.
Министър Етем разговаря с генерал-майор Мейсън Уитни (от запаса на Военновъздушния резерв на САЩ). На 4 февруари 2008 г. той е назначен от губернатора Бил Ритър за Директор на Губернаторската служба за национална сигурност в Колорадо и работи за Кабинета на губернатора. Неговите задължения включват: планиране и реализиране на Щатската стратегия за национална сигурност, гарантиране на прилагането на ефективно управление на рисковете при оценяване на заплахите за Колорадо, развитие на капацитетните възможности за постигане на мисията на Националната сигурност и оценяване на степента на подготвеност.
От презентациите на различните служби стана ясно, че американците работят усилено в посока планиране и превенция и до 2013 година са изработили план с различни приоритети в областта на сигурността. Територията, за която местната "Гражданска защита" отговаря, е 13 пъти по - голяма от България, но е с приблизително същото население.
Стана ясно, че доброволците в САЩ се събират на различни групи, като между тях има религиозни организации, които са готови да предоставят подслон на пострадали, природозащитници, които се грижат за пострадали животни и други.
«Българското население има тревожно ниска култура за реакция при бедствия», каза министър Етем. По думите й това е една от причините министерството да започне интензивно обучение на децата от най-ранна възраст за реакция и защита при бедствия. Тя информира домакините на срещата за усилията, които полага МИС, часовете по защита при бедствия в училищата и ВУЗ-овете да бъдат увеличени. Министър Етем подробно запозна американските си колеги със законовата рамка, която определя начина на набиране, обучение и ползване ресурса при бедствия на доброволните формирования в България. /БЛИЦ