Една от препоръките на ЕС към нас е да се сложи край на "вечните длъжници". България е последната държава, в която тази практика все още съществува. Редица наши съграждани минаха в "сивата" икономика, а други избягаха в чужбина, за да се спасят от това бреме.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който коментира вчерашното решение на правна комисия за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица чрез приемането на Закона за личния фалит. 

"Направихме много сериозен дебат за този законопроект. Всички опасения, че някой може да злоупотреби бяха премахнати при приемането на законопроекта в правна комисия. Направихме много добър баланс и никой няма да успее да шиканира процеса.

Темата за вечния длъжник касае хиляди наши сънародници и мисля, че направихме много прецизен текст, който гарантира правата и на кредиторите, и на длъжниците. За мен с промените категорично се гарантира, че няма да има злоупотреби.

Искам да благодаря на всички вносители на законопроекта за личния фалит, както и на всички партии, които вчера единодушно го подкрепиха.

Така ще помогнем на стотици български семейства да почнат да градят наново семейната си икономика. Всички знаем, че колекторите преследват примерно длъжници за телефонни сметки от 50 лева от преди 15 години, които сега са станали 500 лева. В тази криза това е недопустимо и с този законопроект ще го прекратим", обяви той.