Европейската комисия иска да замрази един милиард евро европейски субсидии за България заради нередностите около европейските пари в страната, пише днес холандският всекидневник "Ен Ер Сей - Ханделсблад", като цитира доклад на Комисията, с който разполага. Докладът ще бъде оповестен идната сряда.
Това е първият случай, в който Брюксел налага такава финансова санкция на страна - европейска членка. България, която влезе в ЕС през януари 2007 година, има право на приблизително единадесет милиарда евро европейски пари до 2013 година, припомня вестникът.  Докладът, който в сряда трябва да бъде одобрен от членовете на Комисията, е с непознат досега критичен тон. Брюксел настоява София "да се погрижи значителната подкрепа, получавана от ЕС, да стигне до гражданите й, а да не бъде източване от корумпирани служители в сътрудничество с организираната престъпност".  Най-значителните проблеми, за които Комисията сигнализира, са "сериозните проблеми" с финансовите контролни механизми, подозренията за измами и "пробива в доверието" в сътрудничеството с ОЛАФ - Европейското бюро за борба с измамите. В някои случаи също има "сериозно подозрение за съучастие на организираната престъпност". Отнети са от Комисията компетенциите на две разплащателни агенции да изразходват европейски пари. Замразените пари се отнасят основно до програма ФАР, която целеше подготовката на България за встъпване. Задържани са също пари за инфраструктура и земеделие. Приближава крайният срок за някои от субсидиите, след което "фондовете ще бъдат изгубени за България".  България и Румъния са под строго наблюдение от страна на Европейската комисия, пише "Ен Ер Сей - Ханделсблад". Комисията наблюдава не само изразходването на европейските пари, но и функционирането на съдебната система в двете страни. При несъвършенства в тази област Комисията може да предложи санкции.
Под заглавие "В България има и честни политици" "Ен Ер Сей - Ханделсблад" помества разговор с българския министър на правосъдието Меглена Тачева, която беше в Холандия. Част от българския съдебен апарат се е оказал "на другата страна" след падането на комунизма. Министър Тачева моли за разбиране, пише вестникът.Цитирано е мнението й, че Холандия може да продължи да играе важна роля за по-нататъшна подкрепа на България. През изминалите години холандски експерти са помогнали със съвети и обучение. Тя споменава също за планирани съвместни разследващи екипи на прокуратурите на България и Холандия.  Информацията е на Дарик радио. /БЛИЦ