Страната ни ще получи още около 105 млн. евро от ЕС за реализиране на различни енергийни проекти. Това заяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция в Брюксел след участието си в срещата на върха на Европейския съвет. Чрез конферентна връзка пресконференцията бе излъчена и в сградата на МВнР в София.

В тези средства не влизат парите, които ще получи България в рамките на проекта "Набуко". Осигуряват се 45 млн. евро за газовата връзка България-Гърция, 10 млн. евро – за газовата връзка България-Румъния. 12 млн. евро са допълнителните средства за селското стопанство. Повече пари от ЕС се осигуряват и за широколентов достъп до интернет в цялата страна. По думите на премиера незабавно след като приключи газовата криза, която преживяхме по достоен и добре организиран начин, са дадени поръчение на Български енергиен холдинг и съответните компании за разработване на проекти, които могат да бъдат финансирани.

За АЕЦ “Козлодуй” премиерът заяви, че сумата, която можем да получим за предсрочното спиране на 3 и 4 блок зависи от конкретните оценки и от преговорния процес. 
С
траната ни е поставила още в началото на месеца аргументите си за получаване на тези средства. Станишев каза, че въпросът за финансиране на всяка нова инициатива в ЕС е изключително труден в тези условия, когато целият свят е засегнат от намаляване на приходите. “Не виждам основание други страни-членки, които спряха реакторите си по-късно, да получават компенсации по дълго”, каза премиерът.
България движи въпросът с компенсациите за 3 и 4 блок от 16 декември 2005 г., когато още не бяхме членове ЕС, каза министър-председателят. На Европейския съвет при преглеждането на бюджет 2007-2013 Станишев направи декларация, че това положение не отговаря на европейските принципи за солидарност и равно третиране – да получаваме компенсации само до 2009 година, и че ще настоява при прилагането на бюджета, тази ситуация да се промени. „Тази година бяха представени писма на ЕК от българска страна и вече имаме тяхната подкрепа”, каза премиерът. Късно снощи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу официално подкрепи от името на комисията декларацията на българския премиер за поисканите компенсации за АЕЦ "Козлодуй". „Това е голям успех за България. Тази подкрепа рязко повишава шансовете за положително решаване на въпроса, защото става дума за няколкостотин милиона евро", категоричен бе премиерът. 
/БЛИЦ