Министърът на извънредните ситуации Емел Етем коментира появилата се в медиите информация, че нейният подчинен в МИС Янко Хаджигеоргиев е търгувал с незаконно оръжие. “Нямам такава информация”, заяви тя по повод на тези коментари.
Министър Етем обясни, че Хаджигеоргиев е бил назначен чрез конкурс. Тя добави, че двамата с Хаджигеоргиев са били съдружници в една фирма до 1995 г., а след това не са имали бизнес контакти. „Проверка ще бъде направена, но мисля, че някой цели да прилага политически трикове и номера”, каза Етем. Тя заподозря предизборна кампания, като  вероятно някой иска да компрометира нея и министерството й преди предстоящите парламентарни избори.
По време на парламентарният контрол Етем каза, че от 1 октомври телефон 112 ще има покритие в цялата страна. Услугата 112 ще може да се ползва от стационарен, уличен, мобилен телефон, дори и такъв, който няма сим-карта. Вицепремиерът увери, че стационарни телефони ще има и в малките населени места. По закон местните органи на самоуправление трябва да кандидатстват за инсталиране на такива телефони. “Услугата 112 е изключително важна за страната. Две български правителства – тези на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски, два мандата за осем години не са направили и 8 милиметра стъпки напред”, коментира Етем. Според нея именно загубените осем години затруднили изграждането на системата 112.
Вицепремиерът съобщи още, че министерството на извънредните ситуации създава Национална система за оповестяване при извънредни ситуации. Ще бъде създаден и център за аерокосмическо наблюдение, като изграждането му ще става на три етапа, като тази година ще завърши вторият, а догодина - и третият. /БЛИЦ