Наложиха наказание „забележка” на народния представител Христо Петров от ПП, известен като Ицо Хазарта, заради неприличен жест в НС, пише Телеграф.

Това се случи след като от парламентарната трибуна председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че колега от групата на "Продълбаваме промяна" е показал „изключително неприличен жест” към народните представители.

БГНЕС

БГНЕС

От стопкадър на живото предаване на пленарното заседание се вижда поредната изцепка на Петров, който показва среден пръст, правейки си "селфи", на фона на парламентарната група на ГЕРБ, които в този момент държат плакати "Оставка!", докато на трибуната говори вицепремиерът Калина Константинова във връзка с напрежението с бежанците от Украйна.

БГНЕС

БГНЕС

„Откакто парламентаризмът се завърна, освен че осъмнахме с решетки и бой в пленарна зала, току-що станахме свидетели на още една отвратително грозна демонстрация. Ваш колега, от Вашата ПГ показа изключително неприличен жест към народните представители.

Това е заснето. Той напусна пленарната зала. Вие не можете обективно да видите какво прави всеки от народните представители, но ви призовавам да наложите наказание порицание на Христо Петров“, настоя председателя Десислава Атанасова пред зам.-председателя на НС Мирослав Иванов.

„Моля, да уведомите г-н Петров, че не сме в кръчма, в която той обичайно се намира, за да пее, а сме в НС и това е недопустимо. Подобни жестове не се показват в пленарна зала, нито срещу герба и знамето на България, нито на дата като 2 юни“, категорична бе Атанасова.

Тя определи случилото се като груба и просташка демонстрация.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ също поиска заслужено наказание и обвини „Промяната“, че налагат рецидиви. Имало всеки ден прояви, намекна и за скандала с Искрен Митев, който ден по-рано хвана вратовръзката на лидера им.

Мирослав Иванов от „Промяната“ призова депутатите да осмислят и собственото си поведение. „Ако тръгнем на всички да налагаме наказания, вероятно половината зала ще осъмне с такив“, заяви той.

„Опитвам се да бъда на нивото на старите ми колеги от ГЕРБ и да се държа по техния начин. Благодаря ви за вниманието“, обясни поведението си Христо Петров пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Парламентаризмът придобива все по извратена представа като виждам какво се случва. Демонстрирахте по най-…,  ще избегна епитата, двоен стандарт.

Тогава, когато ми наложихте наказание на мен, не ви трябваше и една секунда време да изгледате записа, да се запознаете с експресната стенограма, където нямаше нито една обидна дума или нещо, с което да съм нарушил правилника.

Нямахте никакво основание, но го направихте, вероятно защото съм представител на опозицията. А сега, когато целият Фейсбук е запален от средния пръст на човека, който ще даде „запален старт“ на образованието, както казва Петров, вие не правите нищо за човека, който показва среден пръст пред Герба и знамето на България. Среден пръст ли трябва да се показва в тази зала, за да замълчите.

Не ви ли е срам“, избухна проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

По-късно Мирослав Иванов, който е на председателското място, заяви, че Никола Минчев е изгледал видеозаписа и го е уведомил, че действително Петров е извършил „деяние, което подлежи на наказание съобразно правилника и по-специално чл. 155, който предвижда, че забележка се прави от председателя към народен представител, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи, жестове или заплаха.

„Поведението, което вие претендирате, че е извършено очевидно се потвърждава от видеозаписите и това изисква да бъде наложено наказание „забележка”, а не „порицание”, както бе поискано от г-жа Атанасова. Така че г-н Петров, налагам Ви наказание „забележка”, каза Иванов.

„Моля да бъда извинен от хора, които са се почувствали оскърбени. Рядко взимам думата, защото смятам, че времето на българския парламент е ценно. Що се отнася до хората, на които съм показал този жест - това е най-малкото, което заслужавате да ви покажа“, заяви от парламентарната трибуна Ицо Хазарта.

Десислава Атанасова от своя страна се възмути, че е наложена само забележка.

„Считам, че неправилно наложихте наказанието забележка, но пък имате повод след процедурата на г-н Петров да му наложите „порицание“ или отстраняване от пленарна зала.

Ако г-н Петров не осъзнава, че този жест не е насочен към група народни представители, а е насочен към над 600 хиляди български граждани от човек, който е зам.-председател на парламентарната комисия по образование и член на комисията по култура, това е изключително жалко“, категорична бе Атанасова.

Стоян Таслаков отново припомни искането на „Възраждане“ за тест за наркотици, а след вчерашния ден трябвало да бъде въведен и психиатричен тест. „Рискувате да превърнете Народното събрание в нещо средно между комуна и изтрезвително“, възмути се той.