Кандидатът за премиер от „Продължаваме промяната” 9ПП) Асен Василев  върна неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Формацията, заедно с БСП, ДБ и част от независимите депутати,  не успяха да съберат предварително 121 депутати, с което се отказаха да внесат проектокабинет.

Какво следва оттук нататък?

Румен Радев ще връчи проучвателен мандат на втората по численост парламентарна група – ГЕРБ в 7-дневен срок .  От формацията на Бойко Борисов заявиха, че ще върнат проучвателния мандат, веднага щом го получат. Те  все пак ще трябва да излъчат кандидат-премиер, който да приеме и върне мандата на Радев.

Следва третият мандат, който се връчва на някоя от следващите партии, по преценка на държавния глава – БСП, ДПС, ДБ, ИТН или Възраждане . Предвид обтегнатите  отношения на Радев с Нинова,  шансът това да са БСП изглежда нищожен. По-вероятно е мандатът да отиде в ДБ или ИТН. И двете формации заявиха, че биха направили опит да съставят кабинет, ако президентът им се  довери.

Ако чудото се случи и проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, посочен от третата партия.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, уточнява trafficnews.bg.

Почти сигурно цялата процедура ще приключи до края на юли, а вече се  говори, че датата за вота е определена – 25 септември, с възможност за седмица по-късно или по-рано.