По начало, когато става въпрос за националните председателства фигурата на министър-председателя навсякъде е централна и много важна. Това каза вицепремиерът и министърът на образованието и науката Меглена Кунева, цитирана от Фокус.
Изказването й дойде във връзка с одобрения доклад на премиера Бойко Борисов, с който се предлагат промени в Националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 

„На практика това е фигурата, около която се състоят най-важните събития. Това са така наречените съвети на върха, които взимат решения с много тежки и много важни последици”, допълни тя. 

„Имаме много силен координационен механизъм вътре в самия Министерски съвет винаги съм държала много близко министър-председателя въвлечен във всяка една крачка по подготовката на председателството”, коментира Меглена Кунева. 

„С това вдигане на нивото на координация се надявам нещата да тръгнат по-бързо в няколко сфери. Според предложението на министър-председателя продължавам да се занимавам с екипа на председателството, което наистина е съществена и важна работа, и с логистиката”, обясни тя. 

„Това означава приоритетите на председателството. Специално е отбелязано, че като зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси се занимавам с приоритетите и с програмата на председателството”, поясни министърът на образованието и науката. 

„Много е важно, че министър-председателя се ангажира с провеждането на обществените поръчки, защото това е доста тежка работа. Той ще бъде подпомаган от министъра на финансите, който има своята тежест и задължения там”, подчерта Меглена Кунева. 

„Вече всички ще отговаряме директно и лично пред министър-председателя, което според мен ще се отрази много положително на дисциплината”, коментира тя. Във връзка с представения от нея доклад за хода на напредъка на председателството Меглена Кунева обясни, че акцент в него е подготовката на администрацията. 

„Имам амбицията нашето председателство да бъде политическо председателство, с адресиране на най-сериозните политически теми, които стоят пред нас. Не можем да не даваме отговори на съвсем конкретни въпроси, свързани с миграцията и с това може ли, колко и как да поема тази световна тежест, която се стоварва на плещите на Европа”, каза още тя.