Евродепутат: Ветото на президента ще ни докара наказателна процедура

Емил Радев посочи Румъния като доказателство, че евромониторингът не работи

Решението на президента Румен Радев да наложи вето на Закона за концесиите най-вероятно ще доведе до санкции за България от Европейската комисия. За това предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той обясни, че страната ни закъснява с транспонирането на европейското законодателство.

„Не знам президентът Радев дали изпълни опорните точки на Корнелия Нинова, или на ген. Решетников, но (той наложи вето-б.р.) в същия ден, в който ЕК ни изпраща мотивирано становище, което е стъпка 2 от наказателна процедура”, коментира евродепутатът пред bTV.

По думите му България се е забавила с близо година да въведе в законите си европейските разпоредби за концесиите, които са в пакет с друга директива – за по-прозрачни обществени поръчки.

Емил Радев посочи, че с ветото на целия закон се блокира и въвеждането на нови правила за обществените поръчки. „Да наложиш вето на целия законопроект, когато няма Народно събрание – изпращаме този законопроект в небитието (…) Трябваше да се наложи вето върху конкретни текстове”, посочи евродепутатът.

Според него случващото се в Румъния показва, че евромониторингът в сегашния си вид не е ефективен, защото той не води до наказания при посегателства срещу върховенството на закона. Затова и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ иска общо наблюдение за всички с ясно разписана възможност за спиране на европарите при нарушения.